Kalastuskirjeitä Puulalta ja Lohjanjärveltä Tavoitteena ovat itse verkoilla pyydetyt muikut ja jigattu kuha, mutta siihen on vielä pitkä matka!

Kroatiassa melkein sardiineja pilkkimässä

  • Kroatialainen kalastaja Splitissä lokakuun lopussa 2016.
    Kroatialainen kalastaja Splitissä lokakuun lopussa 2016.
  • Laiturilta otetussa kuvassa ei oikein erota vedessä uiskennelleita pikkukaloja, mutta veden kirkkaudesta saa käsityksen.
    Laiturilta otetussa kuvassa ei oikein erota vedessä uiskennelleita pikkukaloja, mutta veden kirkkaudesta saa käsityksen.

Nyt en kerro Puulan kalastuskuulumisia, en liioin kokemuksia Lohjanjärveltä. Kävin nimittäin syyslomalla Splitissä Adrianmeren rannalla, ja haluan kertoa siitä. Kroatia oli maana kaikin puolin upea, mutta suurimman vaikutuksen teki kristallin kirkas meri, jossa kalastettavaa näytti riittävän. 

Itämeren sameuteen ja rehevöitymiseen tottuneena en lakannut ihastelemasta Dalmatian rannikon veden puhtautta. Split on yli 200 000 asukkaan kaupunki, jossa on erittäin vilkas satama. Miten on mahdollista, että aivan kaupungin keskustassakin sijaitsevien uimarantojen vesi on moitteettoman puhdasta? Tiedän, että Kroatiassa maaperä on täysin erilainen: ei ole soita, ei nosteta turvetta, ei viljellä meren tai jokien rannoilla, ja pelloilla ei käytetä kemiallisia lannoitteita (vaan kaikki on luomua – mikä juontanee juurensa siitä, että Jugoslavian aikaan lannoitteita ei ollut saatavilla.) Mutta silti: miten vilkkaassa satamakaupungissa voi olla niin kirkas vesi? Tuon veden katsominen, siinä uiminen ja sen ympäröimänä sukeltaminen olivat nautinto ja suuri ylellisyys.

Kroatiassa vedet ovat kalaisat ja kalastamisella on pitkä traditio elinkeinona ja harrastuksena. Auringon laskun aikaan ammattikalastajien veneet lipuivat laineilla pieninä pisteinä samaan aikaan, kun mantereen rantapenkereelle saapui eri-ikäisiä kalastajia onkivapoineen, virveleineen ja jonkinlaisine pilkkeineen. Harrastajien saaliit näyttivät enimmäkseen sardiineilta, ja niitä nousi runsaasti. Kalastaminen Kroatiassa vielä lokakuun lopussakin oli erittäin leppoisaa, säätilaltaan Suomen kesää vastaavassa illassa – aivan eri harrastus kuin syyssilakoiden litkaus Lauttasaaren sillalta jäätävän tihkun piestessä liian vähäisiä vaatteita.

Kaupoissa ja kalatorilla yleisin myytävä kala oli kultaotsa-ahven (”ovrata”). Näinpä jopa eksoottisen ”grdobina”-hirviönkalan, jolle en löytänyt suomenkielistä nimeä. Lisäksi esimerkiksi piikkimakrillien ja pagellien kerrottiin olevan yleisiä saaliita syvänmerenkalastajille. Kroatiassa on muuten runsaasti vuoristojärviä ja jokia, ja siten kalalajeihin kuuluu myös makeanveden - ja vaelluskaloja kuten jonkin sortin taimenta.

Niin suuren vaikutuksen Kroatia ja sen kalaisat vedet tekivät, että aion mennä sinne uudelleen, ja seuraavalla kerralla myös kalastan!

Lisätietoja Kroatiaan kalastusmatkalle lähteävälle löytyy vaikkapa täältä: http://www.find-croatia.com/blog/fishing-licence-fishing-permits-croatia

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Harmillisen huonosti lomakohteiden rannoilta tahtoo kalaa saada. Tai jos saa, niin pieniä kaloja. Tai ei viitsi pimeällä mennä, jolloin voisi saada erilaisia kaloja. Tai jaksa raahata matkaan mieletöntä beachcasteria, jolla voisi lingota hainsyötin horisonttiin.

Veneellä saa paremmin, jos raskii sijoittaa opastetuihin retkiin.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Mikael kirjoitti: "Harmillisen huonosti lomakohteiden rannoilta tahtoo kalaa saada".

Hyvin selkeitä poikkeuksia siihen "sääntöön" onneksi löytyy (ks. kuvat 19-26):

http://ilmari.vapaavuoro.uusisuomi.fi/vapaa-aika/1...

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Joo, tommonen kalareissu on jo mielekäs! Kyllä mäkin olen mielenkiintoisempia saaliita veneellä saanut, valtameret ovat vähän sellaisia. Ja suuremmat meret jännittävämpiä kuin pienet. Kap Verdeä yritin viimeks vähän ehdottaa, mutta kuulemma "siellä ei ole mitään". Olis siellä mulle ollut.

Käyttäjän AijuAhlakorpi kuva
Aiju Ahlakorpi

Kroatiassa eivät vaikuttaneet nuo kalastusretket olevan kalliita. Noin 40-60 eurolla pääsi koko päiväksi kalastamaan merelle mukavalla paatilla ja eväätkin kuuluivat hintaan. Ja kun lennot ovat maahan suoria ja edullisia (jos varaa ajoissa), niin kalastamaan pääsee ihan tavallisen matkan hinnalla.