Kalastuskirjeitä Puulalta ja Lohjanjärveltä Tavoitteena ovat itse verkoilla pyydetyt muikut ja jigattu kuha, mutta siihen on vielä pitkä matka!

Körmyniskojen syksy

  • Komeat ahvenet ämpärissä - kuin taideteos.
    Komeat ahvenet ämpärissä - kuin taideteos.

Oma kalastuksen harjoitteluni on takunnut, ja tarkemmin sitä ei kannata ruotia. Toisin on kaverillani Puulan rannalla. Sain häneltä puhelimeen komean kuvan ahvenista köllöttelemässä punaisen sangon pohjalla. Kuvatekstissä  luki ”Muutama 430-530”. Tästä on kuultava lisää.

Soitan kaverilleni ja hän kertoo säiden vihdoin viilenneen lämpimän alkusyksyn jälkeen. Verkkoihin on tarttunut ”riittävästi” puolikiloisia piikkiselkiä monena päivänä melko läheltä rantaa. Tämä on mielenkiintoista, sillä olen lukenut ahvenien hakeutuvan syksyllä syvänteisiin, ei rannoille. Kaverini epäilee, että ehkäpä Puulan vedet ovat vielä turhan lämpöiset. Yleensä ahvenet painuvat syvänteisiin parveuduttuaan ensimmäisten kunnon syystuulten jälkeen, kun veden lämpötila laskee selvästi alle 15 asteen.

Tiedän monien ahvenkalastajien vannovan etenkin syksyllä jigikalastuksen nimeen.  Parveutumisen jälkeen körmyniskat löytyvät kuulemma melko helposti, ja kun on yhden saanut, voi järvestä kiskoa helposti tarvitsemansa määrän saman parven kavereita. Lisäksi jigausvälineet ovat edullisia: jo parilla kympillä pääsee asiaan.

Kaverini kertoo, ettei ole ahvenen jigausta Puulalla kokeillut. Kyllä se kiinnostaisi, mutta yleensä syksyisin syvänteiden kohdalla tuulee niin kovasti, että pitäisi hankkia uusi vene. Sitä ei ihan parilla kympillä saa. Ja sitä paitsi kaverini sai jo verkoilla tarvitsemansa määrän ahvenia.

Puhelun lopuiksi kaverini kuvailee vielä, kuinka hänen tekemänsä savuahvenet ja voissa paistetut ahvenfileet kutittivat makuhermoja. Nyt minun on ryhdistäydyttävä kalastuksen suhteen. Ahvenia pitäisi saada lautaselle ja pakkaseen ennen jäiden tuloa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija