Kalastuskirjeitä Puulalta ja Lohjanjärveltä Tavoitteena ovat itse verkoilla pyydetyt muikut ja jigattu kuha, mutta siihen on vielä pitkä matka!

Kaislikon hauki ja katiskan ankerias

  • Kaislikko Puulalla.
    Kaislikko Puulalla.
  • Ankerias veneessä.
    Ankerias veneessä.

Minun oli tarkoitus napata kesälomalla hauki virvelillä Puulan kaislikkoisesta rantavedestä. Se jäi haaveeksi. Kalakukko ja katajanmarjamarinoidut muikut tuli ostettua Mikkelin kauppahallin kalakaupasta. Mielenkiintoisempi kalastusjuttu on se, että kaverini sai Puulan selältä katiskalla lähes metrisen ankeriaan!

Ankerias katiskassa ei paikkakuntalaisille ollut mikään uutinen, sillä kuulemma 1980-luvulla ankeriaan poikasia oli kuljetettu istutettaviksi Mikkeli-Jyväskylä -tietä pitkin muualle, mutta liiasta kuumuudesta johtuen lasti oli jouduttu tyhjentämään matkan varrella Läsäkoskeen, josta poikaset kulkeutuivat Puulalle. Ankeriasta kalastettiin kuulemma aikoinaan paljonkin pitkällä siimalla, mutta nykyään ne ovat satunnaisia saaliita muita kalastustapoja harrastaville. Luultavasti kaverini katiskaan uinut yksilö oli siis parisenkymmentä vuotta vanha. 

Ankerias on muuten kalalajina erikoinen. Se pystyy jopa ylittämään vesien välisiä kannaksia valtavan vaellusviettinsä ajamana ja sitkeytensä ansiosta. Liukasliikkeinen kala pyrkii kohti Atlantin Sargassomerta, jonka syvyyksissä sen uskotaan lisääntyvän.

Kaverini katiskaan uinut ankerias oli tyypillinen lajinsa edustaja, voimakas ja vauhdikas, ja se oli vähällä onnistua ponkaisemaan itsensä veneen pohjalta takaisin järveen. Lopulta se kumminkin taisi päätyä savustuspönttöön. Juuri muita kaloja kaverini ei Puulalta tänä kesänä ole saanutkaan. 

Oma tavoitteeni on edelleen syödä joskus itse pyydettyjä Puulan muikkuja ja Lohjanjärven kuhaa. Muikut jäivät tältä kesältä ottamatta, mutta kuhan kalastamisen saloja alan tutkia heti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija